Foto: Leif R Jansson, Scanpix

Stora mängder mat slängs i butiker

Stora mängder ätbar mat slängs för att det inte är lönsamt att ta hand om den i butikerna. Mest är det färskvaror som kött, grönsaker, mejeri och bröd som åker i soptunnan.

Bo Filhage stormarknadschef på Coop Forum i Borås säger att det mesta är det inte värt att ta hand om.

– Det är en hanteringfråga och håll på och sortera. När det väl är sorterat kan man hålla på och sortera en gång till, säger Bo Filhage.

Totalt slänger stora mataffärer drygt en procent av alla varor de köper in och då är det mesta färskvaror som Kött, grönsaker och Bröd.

Exakt hur mycket det är finns det inga undersökningar på men enligt en rapport från naturvårdsverket så kan det röra sej om 5-10% av frukt och grönt och ännu mer när det kommer till kött.

Trots bristande forskning är de flesta forskare eniga om är att det är hushållen som är värst. Runt en fjärdedel av de vi köper hem av mat hamnar i soporna som matrester, varor som blivit gamla och rester i förpackningar.

Totalt kan det vara så mycket som 40-50 procent som försvinner om man räknar med all led, enligt en amerikansk undersökning.

Catarina Östlund på naturvårdsverket har sökt pengar för att jobba med att minska svinnet nästa år då det får stora miljökonsekvenser.

Hon säger bland annat att produktion av mat är väldigt resurskrävande, och då man slänger mat i hushållet så har det gått igenom alla led redan från att det producerats på till exempel jordbruk.

Sofia Hultqvist
sofia.hultqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".