Patrik Carlsson märker kött. Foto: Jenny Hellström
datummärkning

Bra mat går direkt till soporna

Många butikerna slänger mat som fortfarande går att äta. Detta av rädsla för att hamna i något som liknar den uppmärksammade köttfärsskandalen för en tid sedan.

– Jag tycker det är fruktansvärt när man slänger bra mat. Det tar emot i hjärtat, säger Håkan Claesson på ICA Kvantum i Ulricehamn.

Ica Kvantum är den största livsmedelsaffären i Ulricehamn, och säljer för 200 miljoner kronor om året. Varje år slänger butiken mat för cirka två miljoner kronor, eftersom den har blivit för gammal enligt bäst-före-datumet. Det mesta hamnar på kommunens återvinningscentral.

Butikens ägare Håkan Claesson säger att man har blivit mycket mer försiktig när det gäller matens hållbarhet efter den uppmärksammade köttfärsskandalen. Till exempel säljer man inte längre kött med kort datum till restauranger.

– Vi måste vara på den säkra sidan, säger Håkan Claesson.

Butiken arbetar för att minska det ”synliga svinnet” som det kallas. Det kan exempelvis handla om att man inte har så mycket oxfilé i diskarna tidigt i veckan när folk inte köper det. Man har också infört stor personalrabatt på sådant som är på väg att gå ut.

Men det som gjort största skillnaden är en ny märkapparat som gör att man kan läsa av streckkoderna, räkna om och sätta ned priset på mat som är på väg att gå ut.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se
tel 033-177566

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista