Så här gick granskningen till

Radio Sjuhärad ringde upp samtliga åtta kommuner i Sjuhärad och talade med ansvariga tjänstemän för kommunens socialtjänst eller individ och familjeomsorg.
Frågor ställdes kring vilken möjlighet kommunen hade att ge ett skyddat boende för kvinnor som utsätts för våld i nära relation och som samtidigt har ett missbruk.

Ingen av kommunerna hade ett skyddat boende, likt det boende som erbjuds icke missbrukande kvinnor på kvinnojourer i Sjuhärad.

I stället fick man hitta andra lösningar för kvinnor som behövde omedelbart skydd.

I Ulricehamn används exempelvis hotellrum som en akut lösning säger individ och familjeomsorgschefen där Marie Christiansson.

I Vårgårda säger Ifo-chefen Carina Påhlsson att man först försöker få kvinnan akut avgiftad för att i ett andra skede få in dem på en vanlig kvinnojour.
- Man får ta lite olika vägar och tyvärr får vi nog inte reda på så många av dessa kvinnor eftersom de troligen inte vänder sig till polis eller socialtjänst, säger Carina Påhlsson.

Borås har ett fåtal gånger använt sig av Villa Vägen ut! Karin i Göteborg som har regionens två enda skyddade boendeplatser för dessa kvinnor.
Man har först nu inlett ett försök att kartlägga hur många kvinnor med missbruk som även utsätts för våld i nära relation för att se vilket behov av hjälp som finns. Något man borde gjort tidigare säger chefen för enheten för vuxenvård i Borås Eva-Stina Beischer.

I Herrljunga säger familjebehandlare Marita Hedman att man använder sig av till exempel kommunens jourlägenheter om behovet finns.

I Bollebygd säger omsorgschefen Maria Degerman att man försöker skräddarsy hjälp vid behov och kan ge akut hjälp samma dag. Hon lyfter fram att det är en liten kommun och det generellt idag är svårt att hitta missbruksvård.

I Tranemo säger tillförordnad socialchef Stein-Erik Nordehaug, att man egentligen inte har någon erfarenhet av problemet. Men han säger att man vid behov löser även det akuta.

I Svenljunga säger socialchef Gun-Lis Torgny att det inte finns något specifikt i kommunen för den dubbla utsattheten.

I Mark berättar Ifo-chef Bengt Sahlberg, att man inom förvaltningen har tre jourbostäder och där förvaltningens egen personal jobbar. Där kan man få en plats akut vid skyddsbehov och tillfällig hjälp med sitt missbruk.
- Vi vet att det är vanligt med kvinnor som har en beroendeproblematik och samtidigt blir utsatta för våld, säger Bengt Sahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".