1 av 2
Fr h: Bertil Bengtsson, Kristine Levinsson, Henrik Dolk och Elenor Esping protesterar mot gödselhanteringen. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Hönsgödslet har runnit ut i terrängen till vänster i bild från gödselplattan till höger. Foto: Jan-Åke Thorell
Herrljunga

"Inte ens hästen vill gå förbi"

Ett tjockt lager av hönsgödsel ligger fortfarande kvar i terrängen i Alboga, Herrljunga kommun.

En gödselhög svämmade över nyligen och nu har de närboende tröttnat på bajset som sätter sig överallt.

Gödselhanteringen vid Grimranäs avelsberättning för värphöns i Alboga får nu skarp kritik från dom som bor i närheten.

För några dagar sedan svämmade gödslet över från anläggningen och vid transporterna därifrån spills gödslet ut på vägen - och sätter sig på bilar och skor.

Dessutom ska mängder av bajs ha runnit ner i ett dike, ett dike som leder till Sämsjön - ett av Herrljungas rekreations-områden.

Men att gödslet kan hamna i sjön förnekas av Miljökontoret i Herrljunga. Enligt dem torkar bäcken ut på sommaren, och det skulle då stoppa bajset från att nå sjön.

De närboende som nyheterna talat med avfärdar dock den kommentaren med orden ”kvalificerat skitsnack”. De säger att bäcken är vattenfylld året runt, och bäcken leder till en kanal som i sin tur leder till sjön.

Miljöinspektören Gunnar Möll säger att två anmälningar kommit in till kontoret, och att ägaren till anläggningen påbörjat saneringen.

Men efter att SR Sjuhärad visar bilder som tagits på plats tillägger han sedan att det som gjorts hittills inte är tillräckligt.

Företaget Gimranäs i Herrljunga förnekar inte att hönsbajset svämmat över på gödselhögen vid avelsbesättningen i Alboga, men skyller på entreprenören.

– Vi har ju ett avtal med en lantbrukare som ska ta all gödsel, och så hade han inte kört som det var sagt, varför vi nu skaffade ytterligare en annan som tog hand om den här gödseln. Så nu har vi kört bort det då, säger ägaren Börje Hjalmarsson.

Men bortkört är kanske en sanning med viss modifikation. Gödslet från gödselplattan och asfalten är bortkörd - men det ligger fortfarande 20-30 centimeter tjockt gödsellager kvar i terrängen utanför asfalten.

Klagomålen i Alboga handlar inte bara om gödselproblemen och lukten från själva anläggningen, utan också om gödselspill på vägen utanför - något som drabbar inte minst alla bilister som kör förbi.
Men dom problemen känner inte Börje Hjalmarsson till:

– Ja det är första gången jag hör för det är aldrig någon som framfört det till mig i så fall... ...Jag har själv inte märkt det när jag vart där, säger Börje Hjalmarsson - ägare till Gimranäs.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista