Gunnar Nilsson, ordf. Barn- och ungdomsnämnden.
Mark

Hård kritika mot uttalande av kristen lärare i Sätila

Ett uttalande från en lärare i Mark väcker nu debatt. Läraren som jobbar på skolan i Sätila, säger i pingströerlsens tidning Dagen att all regionsundevsinning utgår från kristensdomen även när skolan undervisar om andra religioner. 
Nu tar både rektorn och Barn- och ungdomsnämndens ordförande avstånd från uttalandet.

- Jag tar helt avstånd från lärarens uttalande, säger Gunnar Nilsson som är socialdemokratisk ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

- Jag måste tala med läraren och höra vad hon menar, säger Sven Svensson, rektor vid Sätilaskolan.

Radio Sjuhärad har talat med läraren som erbjudits att kommentera uttalandet men har avböjt.

Det var i senaste numret av Dagens som läraren fällde uttalandet. Det var i samband med ett reportage om föreningen Kristen Fostran, en över hundra år gammal förening som kämpar för att den kristna tron och kulturarvet ska finnas kvar i den svenska skolan och prägla undervisningen som läraren som själv undervisar i religionskunskap på skolan uttalade sig så här:

”Personligen skulle jag vilja ha mer fokus på kristendomen i religionsundervisningen, även om det fungerar bra just på min skola i Sätila där vi alltid utgår från Bibeln- också när vi berättar om andra relgioner”.

Rektorn på skolan är Sven Svensson reagerar kraftigt när han får se lärarens uttalande. Läarren arbetar som SO-lärare och undervisar själv i relgion på skolan.

- Lärarens beskrivning av hus det går till i religionundervisningen här i Sätila överenstämmer inte med min bild, säger Sven Svensson.

Gunnar Nillson säger att det här överenstämmer inte med läroplanen.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista