Jan-Olof Hägmark. Foto: Jenny Hellström
Borås

Hårda regler för gravstenar

Det är hårda regler kring hur gravstenar får se ut på Borås största kyrkogård St Sigfrid. Eftersom kyrkogården, som är från 40-talet då funktionalismen härskade så måste nya gravstenar inordnas under detta. Då stoppas en del gravstenar. Något som många är kritiska till.

Att det blir ett problem beror på att det är ont om plats på kyrkogårdarna i Borås. På senare tid har man därför börjat återanvända gravplatser. När då gamla gravplatser ska återanvändas på Borås största kyrkogård gäller nämligen mycket strikta regler för hur gravstenarna får utformas eftersom kyrkogården är k-märkt.

- Det är kulturminneslagen som styr det här, säger Jan-Olof Hägmark.

Ända sedan 1990 har lagen sagt att det är gravrättsinnehavaren själv som bestämmer hur gravstenen ska vara utformad. Men det gäller inte överallt. Ett exempel är den största kyrkogården i Borås, St Sigfrids. Den ritades av Borås stadsarkitekt Harald Ericson på 1940-talet. Då dominerade den enkla och enhetliga funktionalismen.

Det hade egentligen inte varit något problem om det inte hade varit för att kyrkan måste återanvända gravplatser på grund av platsbrist. På de gamla områdena får gravstenarna alltså inte se ut hursomhelst.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista