Infochef Björn Gustafsson. Foto: Jan-Åke Thorell
Sjukvård

Kortare vårdtid sparar vårdplatser

Strokepatienter i Sjuhärad har mycket längre vårdtider än på andra håll i landet.

Görs vården effektivare skulle det innebära att 10-15 nya vårdplatser blir tillgängliga.

För inte så länge sedan presenterade sjukhusledningen en rapport om att vårdkonsumtionen vid Skene lasarett är högre än i Borås. Detta resulterade i sparförslag - och naturligtvis protester från berörda.

Den nya utredningen visar att strokepatienter i Sjuhärad har längre vårdtider än på andra håll i landet - i genomsnitt 15 dagar jämfört med nio dagar på andra håll. 

– Längre vårdtider behöver inte betyda bättre resultat, säger informationschefen Björn Gustafsson

Utredningen visar att om vårdtiden minskas skulle det spara 10-15 vårdplatser, och eftersom det finns jämförelsevis många vårdplatser inom barn- och ungdomssjukvården borde det gå att spara vårdplatser även där.

Men, ännu fler besparingar är på gång. Sjukvården ska spara minst 200 miljoner kronor under de närmaste åren, och i nästa månad kommer sjukhusledningen att presentera fler förslag till strukturella föräldringar - något som kommer att få negativa konsekvenser för vården.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista