Mark

Tusnetals utan vatten i Kinna Många upprörda i Rydal

En vattenläcka har inträffat i Kinna i natt. Hela Kinna och områdena i Harpebo, Kinnahult och Rydal är drabbade vilket innebär att upp mot tiotusen människor vaknade upp utan vatten på lördagsmorgonen.

Byalagets ordförande i Rydal Madeleine Jacobsson är mycket upprörd över att inga vattentankar satts upp i Rydal, vars samhälle är helt torrlagt. Nu har dom själva fått ordna saken utan kommunens hjälp.
Strax efter klockan 12 så placerade kommunen en vattentank i Rydal.

Larmet kom halv tolv på natten att vattennivån sjönk dramatiskt i vattentornet.

Hela natten letade folk från kommunen efter läckan och vid halvåttatiden på lördagsmorgonen hittade man läckan. Då hade vattentornet tömts helt och tusentals kinnabor vaknade utan vatten.

Områdena kring Risäng och Brättingstorp hade dock vatten eftersom de matas från annat håll.

Läckan hittades vid Hagmans Kemi vilket betyder att det är en stor matarledning med vatten från vattentäkterna norr om Fritsla som slogs ut helt.

Dorje Börjesson som leder arbetet med att laga vattenläckan uppger att det kommer att ta hela dagen att laga läckan. Först under eftermiddagen ska det komma vatten igen.

Vattnet har nu börjat komma tillbaka i den områden men fortfarande så är det flera områden som saknar vatten. Senare under eftermiddagen ska de högre belägna områden också ha fått vatten men det går långsamt, uppger Dorje Börjesson

Mikael Olmås
mikael.olmås@sr.se
Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Vattentankar

Kommunen har ställt ut vattentankar vid sitt förråd på Förrådsgatan 6 vid Näs Industriområde. Det ligger vid Bilprovningen och där Skroten finns. Där går det bra att hämta vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".