Borås

Stor stridsfråga blir utredd

Hotas den kommunala gymnasieskolan av de växande frigymnasierna?
Den frågan ska nu äntligen utredas efter att socialdemokraterna länge velat ha en kartläggning. Men redan nu säger den kristdemoratiska ordföranden Åke Ekvad att utredningen inte kommer att få några konsekvenser.

Nu ska en av de största politiska stridsfrågorna i Borås utredas.
I veckan väntas Utbildningsnämnden säga ja till att kartlägga friskolorna i Borås.

-Vi känner till alt om situationen så det kommer inte at leda någon vart, säger utbildningsnämndens ordförande, kristdemokraten Åke Ekvad.

- Vi vil ha en sammanstälning så vi vet hur framtiden ser ut nör friskolorna växer, säger Lars-Åke Johanssson, socialdemokraternas vice ordförande i Utbildningsnämnden. Reporter Bo Thorin.

Hittills har den borgerliga majoriteten i Borås alltid sagt nej till att utreda vad frigymnasierna egentligen kostar kommunen.

4.500 ungdomar går i Borås gymnasier. Drygt 600 av dem går på friskolor. Men frigymnsierna har plats och tillstånd för ytterligare 2.400 elever. Vad skulle hända med kommunens kostnader för lokaler och personal om friskolorna skulle locka en större del av eleverna?

Utbildningskontoret har siffrorna, men inte samlade.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista