Borås

Oenighet i (s) om skolpolitiken

Socialdemokraterna i Borås hålller inte med sitt moderparti i gymnasiepolitiken. Medan moderpartiet vill att staten ska bestämma vilka skolor som ska stå för undervisningen ute i kommunerna så tycker Socialdemokraternas ledare i Borås att kommunerna bör få bestämma själva.

Låt staten ta över gymmasieskolorna från kommunerna. Det har en socialdemokratisk grupp på riksplanet föreslagit, bland annat därför att man tycker att det finns för många skolor som erbjuder samma program.

Men det socialdemokratiska riksförslaget avfärdas av socialdemokraterna i Borås. Ulf Olsson säger att han är tveksam till en sådan lösning, även om problemen växer i och med att de fristående gymnasierna blir allt fler och många mindre kommuner startar egna gymnasier, samtidigt som antalet elever nu sjunker.

Men Ulf Olsson tycker ändå att det kommunala självstyret skapar goda förutsättningar för att utveckla gymnasieskolan.

BAKGRUND:

Ekot 081017:

Socialdemokraterna vill att staten tar över finansieringen av gymnasieskolan. Sedan får kommuner och friskolor konkurrera om vem som lämnar det bästa anbudet och därmed får driva skolan.

Marie Granlund, socialdemokraterna:

- Vi tittar just nu på om man skulle kunna organisera gymnasieskolan på ett annat sätt. Idag är det i vissa kommuner en överetablering av en del program och i andra kommuner är det en underetablering. Det här blir inte speciellt bra för eleverna, säger Marie Granlund, socialdemokraternas talesperson i skolfrågor.

- Hur skulle det kunna fungera i praktiken?

- Det skulle kunna fungera på det sättet att man tittar på vad man behöver för olika program. Sedan upphandlar man från olika aktörer. Det kan självklart vara kommunala, det kan vara fristående och det kan vara andra aktörer som är inne, säger Marie Granlund.

Förslaget kommer från socialdemokraternas ”rådslag skola” och diskuteras inom partiet samtidigt som detaljerna bearbetas och finslipas. Idén liknar organisationen för den kvalificerade yrkesutbildningen, KY.

Enligt förslaget ska staten ta över hela finansieringen av gymnasieskolan från kommunerna. Staten ska också besluta om dimensioneringen och regionala nämnder ska avgöra var i landet olika utbildningar ska finnas. Nämnderna ska beställa utbildningarna, som kommuner, friskolor och andra får lämna anbud om att utföra, bäst och billigast.

Socialdemokraterna anser att det finns en överetablering av gymnasieskolor idag. I den här modellen är lättare att få utbildningar som är bättre anpassade till det lokala näringslivet och elevernas behov. Här ingår också att hindra friskolor från att ta ut vinster ur företagen.

Att staten ska ta över finansieringen är en stor förändring.

- Det är en stor omställning, absolut. Det är därför det krävs att man verkligen diskuterar det här, och att många får tycka till om det är en bra lösning, säger Marie Granlund.

- Tycker du själv att det här är en bra idé?

- Ja självklart, jag tycker det verkar jättespännande. Sedan måste vi se över det här, det kan finnas brister. Men jag tycker tanken är väldigt intressant, säger Marie Granlund, socialdemokraternas talesperson i skolfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista