Djupfryst fisk. Foto:Scanpix
Sjuhärad

Utrotningshotad fisk säljs i Sjuhärad

Trots den senaste tidens många larmrapporter säljs utrotningshotad och rödlistad fisk helt öppet hos de största matvarukedjorna.

Det visar en landsomfattande undersökning som Sveriges Radio har gjort i över 150 butiker.

Trots att flera stora kedjor går ut och säger att de vill sträva efter att sälja fisk som inte är hotad så visar alltså undersökningen att fisk som är rödlistad av världsnaturfonden och alltså klassas som hotad ändå finns til försäljning i stor utsträckning.
I samtliga de 155 butiker i 46 kommuner som Sveriges Radio undersökt hittar vi den hotade fisken och Sjuhärad är alltså inget undantag.

Här undersöktes sex butiker från olika kedjor i Borås och Mark och här fanns rödspätta, tropiska räkor och torsk som fiskats i nordostatlanten att köpa.

På Coop i Borås fanns både tropiska räkor och rödspätta. Bo Flhage, stormarknadschef för COOP i Borås, säger att all fisk köps in centralt och att han får lita på de som köper in.

Sofia Boo
033-177569
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".