Foto: Radio Sjuhärad
Borås

Dålig start för patienthotell

Det går trögt att få nya patiener till det nya patienthotellet på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Patienthotellet invigdes den 1 september, men har aldrig varit mer än halvfullt.

Många gånger har bara en bråkdel av alla platser varit belagda. Samtidigt är det överfullt på flera avdelningar på sjukhuset.

Det nya patienthotellet invigdes för knappt två månader sedan. Samtidigt som patienthotellet öppnade - försvann 20 andra vårdplatser på sjukhuset. Totalt har patienthotellet 29 platser - främst avsedda för inneliggande patienter med mindre omvårdnadsbehov. Tanken är att patienthotellet ska minska effekterna av bristen på vårdplatser.

Men nu visar det sig att effekten har uteblivit så här långt. För samtidigt som det är överbeläggning på många avdelningar så står de flesta av patienthotellets platser tomma.

Helt klart är det koncept som skulle avhjälpa platsbristen än så långe inte gett önskat resultat - kanske har patienthotellet till och med fått en omvänd effekt. Patienterna finns kvar på de överfulla avdelningarna - samtidigt som personalen finns på patienthotellet.

Frågan är då varför det går så trögt. Patienthotellet står där nytt och fräscht, men fina DUX-sängar och egen platteve vid varje säng.


Se tidigare rapportering:

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista