Birgitta Åslew. Foto: Jan-Åke Thorell
Borås

Nekades plats på patienthotellet

Trots många lediga sängar på patienthotellet vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, nekades Birgitta Åslew att sova över på patienthotellet sent en kväll i förra veckan. Istället fick hon bekosta en taxiresa för 1300 kronor.

Birgitta Åslew hade akut kört in sin 81-årige make Ingvar med hjärtproblem till lasarettet i Borås. Maken fick stanna kvar och Birgitta Åslew uppmanades att ta bilen de sex milen hem till Ölsremma sent på kvällen istället för att stanna kvar på lasarettet.

Sent på kvällen
Att ta bussen från Borås till Ölsremma klockan halv elva på kvällen ville inte Birgitta. Skärrad över att maken just lagts in på lasarettet och själv ovan bilförare var det inte att tänka på. Birgitta nekades också en anhörigtaxi hem - och bad då att få stanna över på patienthotellet i stället. Men fick hon besked om att det inte gick.  

– Den första sköterskan sa att man inte fick skriva in sig på patienthotellet så sent på kvällen, berättar Birgitta.

Taxi för över tusen kronor
Utan några alternativ fick Birgitta istället ringa efter en taxi som körde henne tillbaka hem. Notan gick på 1368 kronor. Några dagar efter taxiresan hörde Birgitta Åslew Radio Sjuhärads rapportering om att de flesta sängarna på patienthotellet står tomma.

- Då ringde jag till sjukhuset och frågade om jag ändå inte kunde ha fått sova över, varpå man sa att det hade jag, berättar Birgitta.

                                                            Jan-Åke Thorell
                                                        jan-ake.thorell@sr.se  

Tidigare rapportering: 
20 oktober: 1 september: 1 februari: 17 januari:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista