Findus lax transporteras långa sträckor.Foto:Leif R Jansson/Scanpix
Långa mattransporter

Långa transporter för norsk lax

Lax som odlas i Norge fraktas hela vägen till Thailand för att förpackas innan de slutligen säljs i butiker i Sjuhärad.
Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

Det handlar om portionsförpackad lax från Findus som alltså är odlad antingen i Norge eller Chile och sen fraktad till Thailand där den förpackas.

Handlare i Sjuhärad förvånade
De långa transporterna kommer som en överraskning för de handlare som  Radio Sjuhärad träffar för att fråga kring deras åsikt om transporterna.

– Miljömässigt känns det ju skräp! Det är ju tyvärr dilemmat i den här branchen, naturligtvis är det billigare att packa fisken i Thailand, säger Thomas Bengtsson vid Ica Maxi i Borås.

”Chockartat att höra”
Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och  är kritisk till de långa transporternaresorna. Som kallar det en utveckling som inte är hållbar med mat som fraktas runt klotet.

– Det är chockartat att höra att man fall efter fall håller på att transportera mat som blir ”åksjuk” på det här sättet, menar Svante Axelsson.

Findus försvarar transporter
Förklaringen till de långa transporterna är att man får ut mer av varje fisk om den behandlas i Thailand. Och på så vis blir den miljöneutral menar Inger Larsson som är ansvarig för fiskfrågor på Findus.

                                                                     Sofia Boo
                                                               sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".