Håkan Axelsson, företrädare för skidklubbar i Borås, vid Borås skidstadion. Foto: Bo Thorin
Borås

Mer konkurrens om skidtunnel

Skidklubbarna i Borås hoppas få bygga en skidtunnel någonstans i Borås, men på måndagen skärptes konkurrensen. 

Kommunfullmäktige i Härryda har beslutat upprätta en detaljplan över det omdiskuterade området som ska kallas Landvetter Park, söder om Landvetter.

I Landvetter Park ska det bland annat byggas golfbana, bostäder, hotell och en skidtunnel.

Svenska Skidförbundet ser skidtunnlar som sportens räddning i ett allt mer snöfattigt Sverige och vill gärna att det byggs ett par stycken i södra Sverige. Men marknaden är trots allt begränsad och frågan är om det finns ekonomiskt utrymme för mer än en tunnel i Västsverige.

Fritids- och turistnämnden anslog i våras 70.000 kronor till en förstudie men planeringen i Borås har försenats eftersom man inte hittat någon projektledare.

Borås konkurrent är Landvetter där beslutet har föregåtts av en intensiv debatt där bland annat Naturskyddsföreningen och Göteborgs ornitologiska förening har varit starkt kritiska till planerna eftersom marken anses ha högt naturvärde.

Men trots det röstade 35 ledamöter ja mot 13 nej - en person avstod att rösta.

Tunnelentusiasterna i Borås har betonat att det är viktigt att komma först. Nu leder Landvetter på poäng, i och med gårdagens fullmäktigebeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".