Foto: Scanpix
ulricehamn

Färre lärare pga dyrare datorer

Besparingarna inom skolan i Ulricehamn fortsätter. Bland annat är kostnaderna för datorer höga och följden kan bli färre lärare.

Orsaken till minusposterna i budgeten är dels att barnkullarna blir mindre år för år och dels att kostnaderna för datorer skjutit i höjden.

Att elevkullarna på grundskolan blir mindre är ett känt faktum. Det får också till följd att lärarna blir för många om lärartätheten ska behållas - elevminskningen i Ulricehamn motsvarar 10 lärartjänster.

Utöver andra redan kända förslag till besparingar - som nedläggning av skolorna i Brunn och Trädet - så finns det nu förslag om att även minska antalet lärartjänster inom särskolan och att inte återbestätta en tjänst som hörselpedagog.

Det kan också bli aktuellt att avveckla alla förskolor som bara har en avdelning till förmån för en enda stor förskola. Besparingar inom gymnasiesärkolan, distansutbildningen inom vuxengymnasiet och invandrarundervisningen kan också bli tänkbara.

Interna kostnader ökar
Men den dåliga ekonomin har inte bara med minskade elevkullar att göra. Det har framför allt med kommunens interndebiteringssystem att göra.

Lokalhyrorna till Serviceförvaltningen har gått upp - och framför allt har de interna IT-kostnaderna skjutit i höjden. Datorerna har blivit 4,2 miljoner kronor dyrare än beräknat i år. För att bromsa datakostnaderna har ett utbytesstopp redan införts - och själva datortätheten ska ses över.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se
tel 033-177597

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista