Foto: Hasse Holmberg, Scanpix
Sjuhärad

Individuell energimätning vanligt

Det blir allt vanligare att hyresgäster får betala för sin egen värme och varmvattens-användning för att minska energiförbrukningen.

Magnus Johansson i Kinna har fått sin värme och varmvatten mätt det senaste halvåret, och han tänker mycket på hur mycket han förbrukar.

–  Jag diskar även kortare, så det är klart att man tänker på det ,säger Magnus Johansson.

Det vanligaste för hyreslägenheter är fortfarande att värme och vattenkostnaderna slås ihop och sen delas ut på alla hyresgäster. Så duchar dina grannar mycket höjs hyran på sikt.

Man räknar med att energianvändningen minskar med 10-15% när hyresgästerna kan se hur mycket som går åt.

Men nu installerar fler hyresvärdar individuell mätning för att minska åtgången och för att värdarna vill slippa höja hyran i samma takt som energipriserna ökar.

Herrljunga bostäder har redan installerat systemet i nästan alla sina lägenheter, Marks Bostads AB hålller på och räknar med att ett 50-tal lägenheter om året ska få de nya mätarna. Även AB bostäder i Borås och Stubo i Ulricehamn tittar på att installera individuell energimätning.

– Det känns som att det är framtiden lite grann, säger Christer Löfgren förvaltningschef på Marks Bostad AB.

Sofia Hultqvist
sofia.hultqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista