Bemanningsföretag gynnas av missnöje inom vården

Sjuksköterskor och annan vårdpersonal som tröttnat på arbetsförhållandena inom landstingen är en guldgruva för uthyrningsföretag. Det visar en ny studie.
Visst lockar högre lön och bättre arbetstider - men det främsta skälet till att sjuksköterskor väljer att börja jobba på bemanningsföretag är att missnöjet med arbetssituationen inom landstingen. Det visar en ny studie som Lars Walter på Handelshögskolan i Göteborg har gjort. Ett större sjukhus i Västra Götaland har undersökts, och bland annat ifrågasätter Walter den allmänna uppfattningen att inhyrd personal är en dyr och dålig affär för landstingen - tvärtom menar han att det inte är dyrare att anlita bemanningsföretag än att låta den ordinarie personalen jobba övertid. Enligt studien finns det inte heller någon egentlig brist på sjuksköterskor - utan istället är problemet en osmidig organisation inom landstingen. För enligt Lars Walter har det aldrig tidigare funnits så många sjuksköterskor anställda inom landstingen som nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".