Trygghetsvandring. Foto: Annette Friberg, Scanpix
Sjuhärad

För få trygghetsvandringar

Trygghetsvandringar borde göras oftare för att förebygga brott, tycker polisen Peter Backenfall.

Trygghetsmätningar som den som presenterades igår, är ett sätt att mäta människornas upplevelse av problem och oro i samhället. Men trygghetsvandringar är också ett kvalitativt sätt att konkret göra någonting åt människors oro.

- Vi borde göra det oftare och mer, säger polisen Peter Backenfall som menar att trygghetsvandringar inte görs i tillräcklig omfattning.

”I samverkan” är ett nyckelord för att skapa trygga och säkra samhällen. Det räcker inte med fler poliser. Och samverkan kan ske på olika sätt och olika plan. Ett sätt att jobba förebyggande med både brott och skadegörelse är så kallade trygghetsvandringar. Det är helt enkelt en promenad i ett område där flera berörda parter - i alla åldrar och från olika grupper - går en runda och tillsammans kommer fram till vad man skulle kunna göra för att få en trygg och säker miljö. En många gånger outnyttjad möjlighet, tycker Peter Backenfall.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista