Borås

Nytt sparförslag: - hel SÄS-avdelning flyttas

Det stundar hårda tider och fler kraftiga besparingar på vården vid Södra Älvsborgs sjukhus, över 200 miljoner kronor måste sparas in fram till år 2011.
Det kan till exempel bli aktuellt att flytta en hel avdelning till Göteborg.

Södra Älvsborgs sjukhus måste alltså spara ännu mer pengar - som vi rapporterat om tidigare handlar det om 200 miljoner kronor för delat på tre år.
Och det finns att spara på, enligt den utredning som den medicinskt anvarige vid sjukhuset har gjort. 
I många fall handlar det om att minska antalet vårdplatser, till exempel genom det nya patienthotellet. 40 vårdplatser på olika avdelningar försvinner. Ett annat förslag är att minska köerna till storkevården och eventuellt lägga ned akuten i Skene.

Men genomgången visar att det finns ytterligare sätt att spara pengar på, de dyra stafettläkarna inom cancervården skulle till exempel kunna undvikas genom att man började samarbeta med Sahlgrenska i Göteborg.
Ett annat förslag är att flytta över akutvårdavdelningen för de för tidigt födda till Göteborg. Det finns oockså utrymme att dra ner på vårdplatserna på barn- och ungdomsavdelningen. Där skulle fyra plater skulle kunna minskas.

Och färre vårdplatser betyder att det behövs mindre personal, kanske så många som ett par hundra anställda. Det ska, enligt informationsansvarige Björn Gustafsson, lösas med naturlig avgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".