Borås

Starta eget - vägen till jobb

Borås invandrare är bra på att starta egna företag, och få dem att överleva. arbetar med rådgivning till invandrare på Internationella Företagarföreningen i Borås:

Borås är en av de största invandrarstäderna i Sverige - en femtedel av invånarna här är födda i ett annat land eller utländska medborgare. Det är en av förklaringarna till att Borås placerar sig bra till när det gäller invandrare som egna företagare, menar Hamid Fard som arbetar som rådgivare på IFS Internationella Företagarföreningen i Borås. IFS startade under 90-talets kris, just för att stötta personer med invandrarbakgrund som vill starta egna företag.

Fortfarande är eget företag ett sätt att komma in på arbetsmarknaden för många invandrare:
– Det är väldigt få svenskar som startar eget företag bara för att komma in på arbetsmarknaden. Men det är det ganska många invandrare som gör, säger Hamid Fard.

Hamid Fard är själv ett exempel. När han kom till Sverige från Iran på 80-talet var det svårt att få jobb och han startade en egen butik. Efter att ha pluggat på högskolan fick han inget jobb och startade då eget igen.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".