Sjuka blir uppsagda från jobbet

Allt fler sjuka blir uppsagda från sina arbeten. Många av dem är kommunanställda, enligt en undersökning från fackförbundet Kommunal.
Ulla-Britt Andersson från Borås är en av dem. Efter en höftoperation blev hon uppsagd från arbetet på Borås Stad efter över 30 års tjänst inom vården.

Ulla-Britt började arbeta inom vården när hon var 17 år och har sen dess gjort det mesta. Efter en höftoperation fick hon ett jobb på en gruppbostad för förståndshandikappade som fungerade bra, men jobbet blev allt tyngre och till slut sa det stopp.

Ulla-Britt ville arbeta vidare och under 2 veckor, vilket är standard, sökte sociala blocket i Borås en annan tjänst inom kommunen åt Ulla-Britt. Men någon sådan gick inte att hitta.

Arbetsgivaren rensar bort
Enligt fackförbundet hamnar allt fler i Ulla-Britts situation. Något kommunals ordförande Ylva Thörn är kritisk till i en debattartikel i DN förra veckan. Där skriver hon att man ser en trend där arbetsgivare rensar bort sjukskrivna anställda som inte duger.

Idag är 51 åriga Ulla-Britt och arbetssökande, eftersom hon fortfarade anses arbetsförmögen. Men hennes chans att få jobb tror hon är små och en framtid med socialbidrag kan bli verklighet.

Två veckor räcker
Om en person på grund av sjukdom inte kan jobba kvar på sin arbetsplats så gör Borås stad en utredning om det finns några andra arbetsuppgifter som personer kan klara av inom först förvaltningen och sen inom resten av kommunen.

– Men det kan bara svårt när det handlar om sjuka personer, säger Marie Granberg Claesson, som är personalsekreterare för sociala blocket i Borås.

Under två veckor ligger en förfrågan ute om arbete, en tid som Marie Granberg Claesson hon tycker är tillräcklig.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".