Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
Borås

Behandling för våldsamma män

Nu kan Borås återigen erbjuda behandling för män som slår sin partner. Behovet för behandling även för de som inte är dömda finns menar vid Utväg i Borås.

För ett drygt år sedan då Kriminalvården drog sig ur med finansiering stod man utan både behandlingsprogram och personal.

Men sen några månader tillbaka har man med pengar från länsstyrelsen startat upp och fått hjälp från Norge med ett helt nytt behandlingsprogram.

Sedan i somras finns det återigen en mansgrupp, som ger behandling för män som slår sin partner, vid Kvinnofridsprojeket Utväg Södra Älvsborg.

Man tvingades förra året lägga ner sin verksamhet då Kriminalvården enbart arbeta med dömda brottslingar. Med sig tog man också behandlingsprogramet.

Med hjälp av länsstyrelsepengar, drygt 1 miljon kronor har man nu råd med en samordnare i Mikael Persson samt ett nytt behandlingsprogram, där man vänt blicken mot Norge, där grundaren till nordens första behandlingshem för män med våldsproblem.

Ett stort problem med ett enormt mörkertal och ju tidigare man träffar männen ju lättare är det att förändra beteenden menar Mikael. Så visst finns det ett behov av behandling.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".