Sjukskrivningar

"Väldigt snäva tidsgränser"

Allt fler sjukskrivna riskerar nu att sägas upp från sina arbetsgivare efter försäkringskassans tuffare regler sen i somras.

Fackförbundet kommunal är oroliga för framtiden, och Bosse Leskinen på lärarförbundet i Borås känner samma oro. Han tycker att de nya tidsramar som gäller är alldeles för hårda.

– Det är tufft och väldigt snäva tidsgränser. Alla måste gå på 100 procent och klarar man inte det så ligger man risigt till idag på arbetsmarknaden, säger Bosse Leskinen.

Idag följer arbetsgivaren Borås Stad den så kallade rehabliteringskedjan som innebär att man redan efter 3 månaders sjukskrivning börjar titta efter andra arbeten på arbetsmarknaden om inte personen kan återgå till ett arbete hos arbetsgivaren.

Bedöms man då kunna arbeta och inte arbetsgivaren hittar ett arbete så kan det då redan efter ett halvår bli tal om uppsägning.

Rehabliteringskedjan kommer tillämpas på alla sjukskrivningar efter den 1 juli, för de som blivit sjukskrivna tidigare så träder reglerna i kraft i januari 2009, men Bosse Leskinen tror inte att detta är ett hållbart system.

Läs mer här:

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".