Foto: Lars Pehrson, Scanpix
Västra Götaland

Vindkraft räddningen ur krisen

Vindkraften kan rädda Västsverige ur industrikrisen.
Det menar landshövding Lars Bäckström, som de senaste veckorna fört intensiva diskussioner med företag i Västsverige om att de ska börja tillverka vindkraftverk.

Att Västsverige, särskilt Sjuhäradsbygden, är lämpat för vindkraft är klart. Länsstyrelsen har till och med klassat flera områden i bland annat Ulricehamn som riksintresse för vindkraften.

Men Västsverige borde inte bara producera elen från vindkraft, man borde även tillverka själva vindkraftverken. Det menar landshövding Lars Bäckström. Det är i spåren efter de många varslen som idén blivit mer konkret.

Bäckström är utsedd av regeringen att arbeta med varslen i Västsverige och har de senaste veckorna varit ute och diskuterat det hela med företagen.

Det handlar inte om att konstruera vindkraftverk från grunden, då skulle det ta fyra, fem år innan man var i produktion, utan genvägen: att köpa licenser från länder som redan producerar vindkraftverk, säger Lars Bäckström:

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".