Resenärer möttes av stängda biljettkontor Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
Sterlings konkurs

Ulricehamnare fast på Kastrup

Det danska lågprisflygbolaget Sterling Airways lämnar i dag in sin konkursansökan.

Alla flygavgångar ställs in och passagerar som flugit med Sterling och nu är utomlands får själva hitta egna flyg hem.

Enligt danska tidningar berörs mellan 30 000 och 40 000 kunder av konkursen.

Två av dem är Lars och Karin Hjertstrand från Ulricehamn, som blev strandsatta på Kastrups flygplats tidigare idag, på väg till Rom för att fira Karins 60-årsdag.

– Det känns väldigt ledsamt då man sett framemot det här hur länge som helst, säger Karing Hjertstrand.

Passagerare som köpt resor via Sterlings hemsida kommer inte att få igen några pengar och de som redan befinner sig utomlands får själva ordna en annan resa hem, skriver bolaget på sin hemsida.

De som köpt resor via resebyråer får vända sig dit för att försöka få igen pengarna, enligt Sterling. Hur många resenärer som nu sitter strandsatta utomlands är oklart, men både Flygbolaget Norwegian, Fritidsresor och SAS har lovat att hjälpa till att transportera hem Sterlingresenärer.

Karin och Lars Hjertstrand från Ulricehamn är besvikna inte bara på resans abrupta slut, utan också på den hjälp de fått från Sterlings.

– Kommer bara en liten flicka och sa att det var inställt, men jag skulle vilja veta nästa punkt. Hur kommer jag till Rom? säger Karin Hjertstrand.

SAS kommer att hjälpa Sterlings strandade kunder. På SAS-flyg där det finns lediga platser kommer Sterlings passagerare att få flyga gratis till Köpenhamn,

Det norska lågprisbolaget Norwegian lovar också att flyga alla strandsatta Sterlingresenärer gratis till och från Stockholm, Köpenhamn, Nice, Malaga och Alicante, i mån av plats.

Flygbolaget Malmö aviation meddelar nu att man så snart som möjligt tänker utökar på linjerna från Göteborg och Malmö, till Stockholm-Bromma - detta för att ersätta kapaciteten som nu försvinner från marknaden.

Exakt när de nya flyglinjerna startar är däremot inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista