Göteborg

3000 hedrade brandoffren

Omkring 3 000 personer samlades under onsdagskvällen i Göteborg för att minnas och hedra de 63 ungdomar som dog i brandkatastrofen för tio år sedan. Det blev en känslomässig cermoni där bland annat det nya minnesmärket avtäcktes.

-Vardagen är ju tillbaka men just den här tiden på året känns det som att tiden stått stilla, säger Johanna Puck som förlorade flera vänner vid brandkatastrofen och var en av alla de som valde att delta under cermonin.

Många ville hedra
Det var hundratals facklor som lyste upp Göteborghimlen igår kväll - när tustentals göteborgare tog sig från Gustav Adolfs torg, över Göta Älvbron och till den plats där 63 ungdomar dog och hundratals skadades för tio år sedan. Det blev en minnescermoni med tal av bland andra Göran Johansson och Tomas Bodström. Men även från anhöriga och ungdomar som själva var med om branden.

”Viktigt att inte glömma”
Efter branden, när rättegången drog igång blev Tomas Bodström något av de anhörigas stöd och röst utåt. Han var måläsgandebiträde och för honom var det viktigt att delta vid gårdagens fackeltåg och cermoni.
    -Jag tror att den här cermoin är viktig för alla, för att visa att vi inte glömt det som hände, säger Bodström.

                                                            Karin Ivarsson
                                                       karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista