1 av 3
Birgitta Svan, kanslichef vid Svenska Kyrkan i Ulricehamn. Foto: Pär Sandin
2 av 3
3 av 3
Den döde får en egen namnskylt på stenröset. Foto: Pär Sandin.
Sjuhärad

Nytt gravsätt blev succé

Ett nytt begravningssätt har blivit pouplärt i Sjuhärad. Det rör sig om en helt ny typ av minneslund och Ulricehamn har varit föregångare.

Vid det nya begravningssättet behöver anhöriga inte bekymra sig om skötseln och den döde är inte heller anonym som i en minneslund, utan en namnskylt fäst på en sten i ett stort stenröse .

- Vi började med det här 2004 och redan första året hade vi 13 gravar här, så det blev snabbt en succé, säger Birgitta Svan, kanslichef vid Svenska Kyrkan i Ulricehamn.

I Ulricehamn har man gravrätt i den här nya typen av grav, men så är inte fallet i Borås där den här typenav grav finns på St Sigfrid sedan några år och snabbt har erövrat nästan hälften av alla begravningar i minneslund på St Sigfrid. Där är namnen fästade på små stolpar.

Ulricehamn har den här typen av gravar även på sina andra kyrkogårdar även om dom inte är som en urnring.

Men Ulricehamn ligger i spetsen av att hitta nya begravningsformer som lockar. I Mark exempelvis finns inte den här nya typen av gravar.

På kyrkogården vid Vist har man alltså ett stort stenröse som snabbt blivit mycket populärt.  Redan planerar man ett nytt röse och man har funderingar att också erbjuda sådan här begravning för kistbegravningar.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".