Sven-Erik Söder. Foto: Jenny Hellström
Begravning

Efterfrågan på gravstenar minskar

Allt fler väljer begravning i minneslund istället för traditionell jordbegravning. I Borås väljer till exempel 40 procent minneslund idag.

Det betyder att det inte behövs så många gravstenar - något som stenhuggaren Sven-Erik Söder i Kinna märkt.

Det blir allt vanligare med begravning i minneslund. I minneslunden sprids askan efter kremeringen. Begravning i minneslund har länge varit ganska vanligt i städerna - bara i Borås väljer 40 procent minneslund framför vanlig jordbegravning.

Nu har det även blivit vanligt att mindre församlingar på landet har en minneslund. Men begravning i minneslund betyder att det inte behövs någon gravsten. Det är något som märks av ordentligt hos stenhuggerierna.

Sven-Erik Söder driver Söders stenhuggeri utanför Kinna. När hans farfar startade stenhuggeriet gjorde man enbart gravvårdar men i takt med att begravning i minneslund har ökat har man fått satsa på andra stenarbeten, till exempel bänkskivor.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista