regionen

Fysisk aktivitet på recept ökar

Antalet registrerade recept på fysisk aktivitet, FaR, har ökat i Västra Götalands län från 110 stycken 2004 till drygt 5000 under 2007. Det visar en ny rapport från regionen.

Primärvården i Centrum Väster i Göteborg har skrivit ut flest recept på fysisk aktivitet under år 2007 - 1.564 st. Minst antal förskrivna recept på fysisk aktivitet återfinns inom primärvården i Bohuslän, Dalsland och norra Skaraborg där mellan 78 och 87 recept på fysisk aktivitet skrevs ut under 2007.

Till och med september 2008 har 7.350 recept på fysisk aktivitet skrivits ut i Västra Götalands län. I rapporten uppger många vårdgivare att det inte finns något egentligt hinder för förskrivning av FaR men att det helt enkelt glöms bort.

Målet med fysisk aktivitet på recept är att långsiktigt påverka patienters fysiska akivitetsgrad och uppnå hälsovinster samt minska läkemedels- och sjukvårdskostnader.

Hittills är Västra Götalandsregionen den enda regionen/enda landstinget där fysisk aktivitet på recept finns med i regionens/landstingets lista över rekommenderade läkemedel (REK-listan).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".