1 av 2
Berghems station Foto: Radio Sjuhärad
2 av 2
Centerkrav

Låt hållplatserna vara kvar

Centern i Mark vill rädda nedläggningshotade tågstopp utefter Viskadalsbanan.

Västtrafik vill korta restiderna mellan Borås och Varberg och föreslår därför att fem stationer tas bort. Framförallt är det stoppet vid Assberg vid Marks gymnasaieskola som centern i Mark vill rädda.

– Ska vi lära ungdomarna att åka tåg då ska vi ha kvar tågstoppet vid gymnasiet i Assberg, säger centerpartisten Pontus Johansson som är en av dem som kritiserar Västtrafiks planer.

– Hoppar ungdomar som går av i Assberg på i någon av de nedläggninghotade stationerna som exempelvis Berghem eller Björketorp då ska också tåget stanna där, menar Pontus Johansson.

Men tågsträckan har också en viktig funktion för resande som arbetspendlar mellan centralorten i Mark och Varberg och Varberg Borås. De som vill ha en snabb förbindelse utan onödiga stopp som tar tid.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@.sr.se

Bakgrund

Just nu ser Västtrafik över hur många stopp tågen ska göra på Älvsborgsbanan, mellan Borås och Uddevalla, och Viskadalsbanan, mellan Borås och Varberg. För att locka fler att åka tåg vill man korta restiderna, genom att låta tågen stanna på färre ställen. På Viskadalsbanan riskerar fem stationer nedläggning, den åtgärden kortar restiden med tio minuter.

Utredningen om resandet ska vara klar i februari. Förutom Björketorp så vill Västtrafik även dra in Berghems och Assbergs stationer på Viskadalsbanan. Mellan Borås och Uddevalla vill man bla lägga ner Borgstena, Torpåkra och Mollaryd,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista