Borås

Tecle riskerar att utvisas

Trots hård kritik från människorättsorganisationer och FN så fortsätter Sverige att utvisa personer till Eritrea. Tecle Beyenn som Radio Sjuhärad tidigare berättat om, riskerar att bli en av dem.

Tecle har ett utvisningsbeslut på sig men fick i våras tillfälligt hopp när hans utvisning genom en inhibition sköts upp.

Men i maj upphävdes beslutet om inhibition och sen dess har Tecle levt i total ovisshet om sin framtid.

Jag vet ingenting om min framtid och de säger inget till mig säger Tecle och menar migrationsverket.

I seconhandbutiken Gärdhem utanför Borås hjälper Tecle till för att få dagarna att gå, för ensam hemma orkar han inte vara säger han.

Då tänker han för mycket på sin ovissa framtid säger han.

Redan 2004 avslog migrationsverket Tecles ansökan om uppehållstillstånd men sedan har turerna varit många. I Januari i år befann sig Tecle i migrationsverkets förvar i Kållered och skulle utvisas, men sen bestämde sig migrationsverket plötsligt för en så kallad inhibition av hans avvisning, det vill säga att man skjöt upp avvisningen på grund av läget i Eritrea och Tecle släpptes ur förvaret.

Men inhibitionsbeslutet upphävdes i april och i juni avslog migrationsdomstolen tecles överklagan och nu väntar alltså Tecle på vad som ska hända.

Och ovissheten tär på han säger han och Tecle tycker att han hade det bättre när han satt inlåst i migrationsverkets förvar i Kållered , för då visste han åtminstånde vad som skulle hända säger han.

Tecle kan inte sova, han är deprimerad och har problem med sin mage berättar han. Och han ser påtagligt påverkad ut. Han är liten och tunn och ögonen ser trötta ut.

Ingemar Bornestrand jobbar tillsammans med Tecle för föreningen Gärdhem och hjälper också till när det gäller Tecles kontakter med migrationsverket och han är kritisk till hur Tecles fall hanteras.

61 kronor om dagen får Tecle från migrationsverket som ska gå till mat och andra nödvändigheter, men de pengarna räcker inte långt säger Tecle och Ingemar Bornestrand. Därför har Tecle fått hjälp från annat håll när det gäller bland annat kläder och mediciner.

Tecle jobbade som skomakare innan han flydde från Eritrea för att han inte ville ta del i stridigheter mot grannlandet Etiopien, men idag har han sadlat om och hjälper till att reparera elektronik som den ideella föreningen Gärdhem får in till sin secondhandbutik. Han trivs säger han och visar stolt apparater han hjälpt till att reparera.

Men hur länge han kan fortsätta med det han gör vet han inte. Det enda han vet är att Sverige, trots påtryckningar från både FNs flyktingorgan UNHCR och Amnesty, fortsätter att utvisa människor till Eritrea.

Både FNs flyktingorgan UNHCR och Amnesty är starkt kritiska till att Sverige som ett av få EU-länder sedan årsskiftet avvisar eritreaner och de menar att detta är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Men migrationsverket gör alltså en annan bedömning än Amnesty och UNHCR när det gäller Eritrianer och då bland annat Tecle Beyenn i Borås.

På migrationsverket säger man idag att de inte längre har något ansvar för Tecles situation. Nu är det upp till polisen säger pressansvarig på Migrationsverket Louise Utter.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".