Kritik för dålig ekonomi i Herrljunga

Ett ordkrig har utbrutit i Herrljunga kommunhus om kommunens nya telefonväxel och socialnämndens ekonomi. Revisorerna å ena sidan hävdar att kommunen inte har någon kontroll över ekonomin. Kommunledningen å andra sidan tillbakavisar all kritik som orättvisa beskyllningar.
Förra året revs Herrljunga kommuns gamla telefonväxel ut och ersattes med en ny, som kostade över 700.000 kronor. Detta har föranlett mycket besk kritik från kommunens revisorer, som anser att kommunen inte har någon kontroll på vad den köper in. För inga pengar var avsatta och kommunledningen ställdes inför fullbordat faktum, anser revisorerna. Dessutom kritiseras kommunstyrelsen för att inte ha tagit reda på hur illa det var ställt med socialnämndens ekonomi förra året. Socialnämnden gick med nästan två miljoner kronor i underskott, något som har lett till omfattande besparingar. I nästa vecka ska politikerna i kommunstyrelsen svara på kritiken då föreslås ledningen svara för att behovet av en ny och säkrare telefonväxel var mycket stort, att det var en komplicerad fråga, och att tre ekonomichefer avlöste varandra när växeln diskuterades. Hanteringen var "beklaglig" men det är ingenting som kommunledningen tänker ta till sig. Vad gäller kritiken för okunskap om socialnämndens dåliga ekonomi, tycker ledningen att det är "förvånande" att kritiken riktas så högt som kommunstyrelsen, eftersom inte ens socialnämnden själv tycks ha förstått hur illa det var.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".