Arbetslösheten ökar i Sjuhärad

Arbetslösheten fortsätter att öka i Sjuhärad. Det visar statistik från länsarbetsnämnden. Men utvecklingen är olika i kommunerna i Sjuhärad.
I maj var nästan 5.400 sjuhäradsbor inskrivna på arbetsförmedlingen, antingen som öppet arbetslösa eller i något sysselsättningsprogram. Det är nästan ett par hundra personer fler än samma månad förra året. Men bilden är inte enhetlig. I Vårgårda, Herrljunga och Ulricehamn minskade den totala arbetslösheten, medan den var oförändrad i Mark. I resten av kommunerna, Svenljunga, Tranemo, Bollebygd och Borås ökade arbetslösheten. Den totala arbetslösheten i Sjuhärad ligger dock betydligt under genomsnittet i länet på 6,4 procent. Undantaget är Borås ligger något över genomsnittet. Arbetslösheten ökar traditionellt vid den här tiden på åren när många har slutat sina utbildningar och eller sysselsättningsprogram, men ökningen är högre än tidigare till följd av lågkonjunkturen. Lågkonjunkturen märks också genom den ökade inströmningen av varsel. Under årets första fem månader varslades 47 procent fler personer om uppsägning i Västra Götaland än under samma period förra året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".