Vd för skidturistföretag åtalas för boråsares död

Idag åtalas Lars Axelsson, vd för skidturistföretaget Idre Fjäll, vid Mora tingsrätt misstänkt för att ha vållat dödsolyckan i den branta backen Chocken för drygt tre år sedan. En 23-årig skidåkare från Borås träffades av en rullande sten och avled på grund av skadorna.
Det var den 11mars år 2000 som den tragiska olyckan vid Idre fjäll inträffade. En förundersökning inleddes men lades ner efterhand. Då gjorde föräldarna till 23-åringen en egen utredning kring dödsolyckan. Det material de fick fram resulterade i att vice chefsåklagare Olle Sohlberg i Falun återupptog förundersökningen. Idre Fjälls VD Lars Axelsson och en annan chef vid anläggningen delgavs misstanke om vållande till annans död. Den andre chefen avfördes ur utredningen i april i år men VD:n Lars Axelsson har alltså åtalats i dag, misstänkt för vållande till annans död. Olyckan gick så till att den 23-årige boråsaren körde omkull och kanade ut på ena sidan av backen. Han stötte då emot lösa stenar som låg i gränsen mellan den pistade och opistade delen. En av stenarna kom i rullning och träffade skidåkaren i huvudet. Han avled sen till följd av skadorna. Vice chefsåklagare Olle Sohlberg hävdar nu att Lars Axelsson av oaktsamhet vållat 23-åringens död genom att som VD anlägga en extremt brant backe av sprängsten och låta såna och andra stenar ligga lösa både i och utanför backen. Lars Axelsson ställs till ansvar för att inte ha vidtagit erforderliga skyddsåtgärder. Han borde enligt åklagren ha förhindrat att stenar kom i rörelse och även sett till att åkare inte hamnade utanför den pistade delen av backen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".