1 av 2
Lennart Ottosson tycket det luktar skit. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Torbjörn Holgersson, lantbrukare. Foto: Jenny hellström
Herrljunga

Stoppa gödselspridningen!

Stoppa böndernas gödselspridning på helgerna!
Det kräver nu villaägare i Herrljunga som har reagerat starkt mot den stank som gödslet sprider. Gödslet riskerar också att sänka värdet på villorna i området.

Flytgödsel luktar inte bara illa, det riskerar också att sänka värdet på villorna i området. Det menar Lennart Ottosson i Annelund. Nu vill han att Herrljunga kommun stoppar bönderna från att sprida gödsel på helgerna.

Hur mycket skit ska man egentligen behöva ta? Skitlukt alltså, om man bor på landet. Det har blivit en fråga i Herrljunga.

Lennart Ottosson bor på landet, strax utanför Annelund, i ett helt vanligt hus, och utan fler djur än ett par hundar. Men grannskapet finns de som har betydligt fler djur. I Annelund är det tätt med gårdar, och ganska stora sådana också, den största har upp emot 1 000 djur. Med djur blir det gödsel, som sprids på åkrarna.

Nu har Lennart Ottosson tröttnat, och det är inte bara det att han störs av lukten. Han menar att värdet på hans och andras villor riskerar att sjunka.

Därför vill han att kommunen förbjuder bönderna att gödsla på fredagar, lördagar och söndagar.

– Vi kan inte leva under fler pålagor och regler än vad som redan finns, säger Torbjörn Holgersson är en av traktens mjölkbönder.

Förslaget att begränsa spridningen av gödsel tror han inte på. Istället skulle det kunna innebära att flera slutar med jordbruket och det skulle vara förödande för bygden, säger han.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".