Hårdare tider för vårcentraler

Att själv få välja vårdcentral kan innebära att vårdcentraler kan tvingas lägga ner.
Det blir konsekvensen när Västra Götaland nästa år inför vårdvalssystemet.

Nästa år införs vårdvalssystemet i Västra Götaland, det vill säga att patienter fritt får välja sin vårdcentral och att privata vårdcentraler fritt kan etablera sig.

I Halland, där vårdvalet redan har funnits i ett år, har 16 av 24 av landstinget Hallands vårdcentraler gått med förlust i år på grund av att många patienter valt privata alternativ och landstinget har tvingats stänga en vårdcentral.

och Lena Johansson verksamhetschef för södra torgets vårdcentral i centrala Borås tror att de kommer få bereda sig på en ökad konkurrens från privata aktörer.

- Riktigt vad det kommer att innebära vet vi inte men att det blir tuffare konkurrens i stan råder det inget tvivel om, säger Lena Johansson, verksamhetschef för södra torgets vårdcentral i centrala Borås.

Vårdvalet innebär att det är fritt fram för även privata vårdcentraler att etablera sig, så länge man erbjuder den service som det finns krav på. En pengasumma följer patienten till den vårdcentral som den väljer och färre patienter innebär då också mindre pengar. I Halland har många landstingsägda vårdcentraler idag probem med ekonomin efter att ha tappat många av sina patienter till privata aktörer och vårdcentraler har t.om fått slås samman för att försöka klara ekonomin.

Idag är Södra Torget en populär vårdcentral med högt patienttryck, men framöver tror Lena Johansson att marknadsföring kommer att bli viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".