Tranemo

Satsar mest på barnkultur

Satsningar på barnkultur är väldigt olika i Sveriges kommuner. Det visar en omfattande undersökning som Sveriges Radio har gjort. I Sjuhärad är Tranemo den kommun som ökat sina ekonomiska satsningar på barnkultur mest de senaste fem åren.

- Vi är många som tänker kultur här i Tranemo, säger Fredrike Henriksson, bibliotekariechef i Tranemo.

I Tranemo har man ökat sina ekonomiska satsningar på barnkultur med 31- 50 procent de senaste fem åren. Det kan jämföras med t.ex Bollebygd, där pengar till barnkultur bara ökat med mellan 1- 10 procent . Ser man till resten av landet är skillnaderna mellan kommunerna väldigt stora.

I Tranemo satsas det som sagt mycket på barnkultur. I januari arrangerar man t.ex. UKM, ung kultur möts, som är en festival med uppträdanden

Det finns fortfarande stora och svårlösta problem. Problem som ser likadana ut över hela landet.

-Ett hinder är infrastrukturen, det finns inte kollektivtrafik i den utsträckning som behövs. Ser kommunen ut som Tranemo så bygger det mycket på att föräldrarna kör sina barn, säger Fredrike Henriksson.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".