Foto: Scanpix.
Sjuhärad

Internationella ligor gör inbrott

Polisen tror att internationella ligor kan ligga bakom den omfattande inbrottsvågen som dragit fram över Sjuhärad och södra Sverige.

1 300 inbrott har rapporterats in sedan första november.

Västra Götaland, Småland och Halland med flera län i södra Sverige har drabbats av en inbrottsvåg de senaste veckorna.

Så många som 1 300 inbrott har rapporterats sedan den första november - en ökning med en tredjedel jämfört med förra året. I flera län har inbrotten till och med fördubblats.

Polisen misstänker nu att organiserade, internationella ligor ligger bakom inbrotten.
Till Radio Sjuhärad säger Kjell Johansson, spaningsbefäl vid polisen i Borås, att inbrotten skiljer sig från traditionella inbrott: där tar tjuvarna allt vad de kommer över - från smycken till större kapitalvaror.
Men när det gäller höstens och vinterns inbrott verkar tjuvarna däremot ha koncentrerat sig på sådant som inte tar så mycket plats - som smycken och pengar.

Sammantaget finns det även paralleller med de inbrott som många villaägare i bland annat Sjuhärad utsattes för förra sommaren.
Också då koncentrerade sig tjuvarna på smycken och pengar - stöldgods som sedan postades till adresser utomlands.

Det som också kännetecknar höstens inbrott är att tjuvarna verkar ”städa” efter sig, troligtvis för att göra att inbrotten inte upptäcks med en gång, säger Kjell Johansson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Läs mer:
 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".