Sjuhärad

Inbrottsliga kan vara inringad

Polisen håller på att nysta upp en härva av villainbrott. Det är polisen i Växjö som har anhållit sju personer misstänkta för häleri. Under senare tid har en våg av villainbrott svept över Sjuhärad och södra Sverige.

De anhållna är fem män och två kvinnor mellan 18 och 39 år gamla.

Polisen har genomfört en husrannsakan i en bostad i Växjö och beslagtagit stora mängder med saker som misstänks vara stulna.

Ännu är brottsmisstanken häleri, eftersom polisen inte med säkerhet kan binda de misstänkta vid själva inbrotten.

- Nej det är för tidigt läge nu, vi har sju personer misstänkta som greps i anslutning till en bostad där det finns en hel del föremål som vi misstänker är stöldgods, säger på Växjöpolisen.

Av de sju misstänkta är en man boende i Växjö och övriga tillfälligt i den staden. Personerna greps efter tips från allmänheten i samband med ett flertal villainbrott.

Robert Loeffel utesluter inte att polisen kan komma att hitta flera inblandade personer och att det kan röra sig om ett större nätverk av organiserade stölder och inbrott.

Efter husrannsakan av en lägenhet som skedde i samband med gripandet igår beslagtogs runt 1000 föremål som misstänks komma från villainbrotten som härjat i södra Sverige på sistone.

- Det är kanske är liten pusselbit av en stor pusselbit av personer som sysslar med bostadsinbrott runt om i Sverige, säger Robert Loeffel.

I södra Sverige har det bara sedan första november anmälts uppemot 1.300 villainbrott och Robert Loeffel uppmanar nu dem som blivit av med någonting i samband med stölderna att mejla in bilder eller noggranna beskrivingar till polisen för att det ska gå att avgöra om föremålen finns i det beslagtagna godset.

- Personerna har lämnat DNA-prov och de DNA-proven kommer nu matchas mot de DNA-spår vi hittat på brottslplatserna, säger Robert Loeffel.

Karolina Lek
karonlina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".