Pelle Pellby. Foto SR Sjuhärad
Mark

Öppnar för exklusivt villaområde

Nu ligger vägen öppen för att den sedan länge planerade ”sjöstaden” vid Öresjön i Örby ska bli verklighet. Efter beslut i regeringen och vid senaste kommunstyrelsemötet öppnar det för att femtio nya villor kan byggas i det exklusiva stugområdet vid sjön Dessutom kommer många av de 100 sommarstugor som finns i området byggas ut och förvandlas till året runt boende.

- Det är ett attraktivt läge och det är tillgängligt, säger Pelle Pellby (s), kommunstyrelsens ordförande.

Stugområdet, kanske Marks exklusivaste vid Öresjön skulle få en ny detaljplan som skulle möjliggöra att de 100 husen kunde byggas större. Dessutom planerades för att 35 nya hustomter skulle kunna bebyggas. Samtidigt byggdes vatten och avlopp ut i området. Men de senaste sju åren har arbetet kantats av problem som fördröjt planen och i princip inneburit byggstopp i området.

Så i veckan kom beskedet från regeringen, som innebär att detaljplanen för Övre Krok fastställs. Den överklagan som flera fastighetägare gjort av planen avslogs av regeringen. Därmed kan området äntligen bebyggas. 16 nya tomter finns nu för byggnation som en privat husförsäljare ansvarar för. Dessutom finns ytterligare 20 tomter i området därtill kommer en stor del av de 100 husägarna som vill bygga till sina hus.

Dessutom har kommunstyrelsen i Mark i veckan tagit beslut att planera ett bostadsområde till i anslutning till Krok, där femton villor planeras.

Per Sandin

per.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".