1 av 2
2 av 2
Lotta Lundell på SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell
Södra Älvsborgs sjukhus

Ständig överbeläggning på SÄS

Det råder en konstant överbeläggning på många avdelningar på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Ändå hotar ett sparförslag nästa år, som innebär färre vårdplatser och fler patienter från Skene.

- Vi har lokalerna men inte resurser, säger Lotta Lundell som är verksamhetschef på medicinkliniken i Borås. Men det är ovanligt att någon hamnar i korridorerna säger hon.  

105 procents beläggning - det är genomsnittet över två år. Men det finns toppar och avdelningar som ligger betydligt högre. Ändå tycker Lotta Lundell att man klarar att hålla både den medicinska säkerheten och kvalitén.

Sliter hårt på medarbetarna
– Konsekvensen blir att vi sliter hårt på våra medarbetare. Men säkerhet och god vård kan vi upprätthålla säger hon.  

Det är framför allt medicin- och kirurgavdelningarna som har överbeläggningar. Och trots ansträngningar är överbeläggningen i stort sett konstant över tid.

Det nya patienthotellet som togs i bruk i september har inte heller hjälpt eftersom det är få patienter som bedöms kunna flytta dit.  Ungefär varannan säng står tom.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".