Åklagare utreder handsvettoperationer

Åklagare kopplas nu in för att utreda en ung kvinnas död i samband med en handsvettsoperation i Göteborg. Operationsmetoden utvecklades på Borås lasarett och har varit omdiskuterad i flera år, efter att patienter drabbats av svåra biverkningar. Nu driver polisen det senaste dödsfallet vidare. Christer Sandborg, chef för tekniska roteln hos polisen i Göteborg, säger att det är så många frågetecken kring operationerna att en undersökning måste göras.
De var för ungefär ett halvår sen som den unga kvinnan avled i samband med en handsvettsoperation på Carlanderska sjukhuset i Göteborg. Fallet anmäldes enligt Lex Maria, och efter obduktionen finns det en hel del oklarheter - vilka de är vill polisen inte uppge av utredningstekniska skäl. Metoden att operera handsvettspatienter med titthålskirurgi utvecklades av läkare på Borås lasarett, och har under lång tid varit mycket kritiserad och omdiskuterad. Många patienter har också vittnat om svåra biverkningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista