Större brandrisk i öppna kök

De populära köken med öppna planlösningar är brandfarligare än vanliga kök.
För skulle ljusstaken fatta eld blir rökspridningen i ett öppet kök betydligt snabbare än i ett vanligt rum, det säger Stig Andréasson på Räddningstjänsten.

- Får man en brand i ett kök som då inte är avgränsat i form av dörrar och väggar så får man ju en rökspridning i hela huset, istället för om man har rum som är försedda med dörrar så att man under ringa minuter i alla fall kan hålla röken ifrån övriga delar av huset. Det är ju det som vi tycker är dilemmat med att ha öppen planlösning och det tror jag inte att alla känner till, säger Stig Andréasson på Räddningstjänsten.

Om branden skulle vara framme så ska man se till att stänga dörrar för att strypa syretillförseln och stänga inne branden och röken innan man ringer 112, vilket man alltså inte kan göra i sådana här trendiga och populära öppna kök och planlösningar.

I övrigt är det oavsett vilket slags kök man har, så är det i övrigt viktigt att man tittar efter om brandvarnaren fungerar, var man placerar ljusen, och att densamme som tänder ljusen också tar ansvar för att ljusen sen släcks.

- Gör en typ av checklista, om inte annat kan man sätta en lapp på dörren, ”glöm inte släcka ljusen”, det är jättebra.
Det är många som har det. Sen då om man kliver ett steg till framåt så har vi ju nyår, se till nu att vara försiktiga med fyrverkerier och dylikt för det är ju också ett sätt att generera bränder, säger Stig Andréasson på Räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".