SSU och Ung Vänster manifesterade idag på stora torget i Borås mot våldet i Gaza. Foto: Sofia Hultqvist
Borås

Manifestation mot våldet i Gaza

SSU och Ung Vänster manifesterade i dag mot våldet i Gaza. Förbunden samlade in pengar till humanitärhjälp på stora torget i Borås.

- Det vi ser idag kan inte kallas något annat än en massaker, det är ett fruktansvärt övergrepp emot mänskliga rättigheter och därför är vi här för att protestera och göra något konkret för att stödja befolkningen, säger Mikael Karlsson vice ordförande i SSU Södra Älvsborg.

Hur går det?

- Det går ganska bra faktiskt, boråsarna har visat sig vara solidariskt lagda och många stannar vid, skänker en slant, tar ett flygblad och ger stöd för vår aktion här idag, säger Mikael Karlsson.

SSU är ute i dag tillsammans med Ung vänster för att samla in pengar till hjälp för de som drabbas av våldet i Gaza.

På stora torget i Borås var ett 15 tal personer ute i dag vid lunchtid och organisationerna manifesterar på flera håll i landet i dag.

Det här för Israels attack på Gaza. Sedan i lördags har Israel genomfört över 300 bombanfall i Gaza enligt ekot.

Angreppen sägs vara riktade mot mål med koppling till Hamas. Hittills har mer än 300 människor dödats och mer än 1400 skadatsoch de flesta antas vara militanta Hamasanhängare.

Men på måndagen sa FN att åtminstone 57 civila människor också dödats, bland dem många kvinnor och barn.

Mikael Karlsson från SSU pratade med vänner på västbanken i går, och säger att de är chockade.

- Stämmningen är väl uppspelt man är chockad över vad som har hänt och chockad över den omfattningen det här har.
Att något skulle hända var man nog inställd på men att det har blivit så här kraftfullt är en chock för många. Givetvis är man upprörd man är rädd för vad som ska hända framöver men det återstår väl att se, säger Mikael Karlsson vice ordförande i SSU Södra Älvsborg.

Sofia Hultqvist
sofia.hultqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".