Ulricehamn

Orättvis sopsortering

Nästa år ska invånarna i Ulricehamn få svara på om de vill utöka källsorteringen och få det sorterade avfallet hämtat av kommunen vid bostaden.

Idag får ulricehamnarna betala sina sopor per kilo genom att soptunnan vägs vid avhämtningen. Desto mer invånarna sorterar och själva kör till en återvinningsstation, desto billigare sophämtning.

Men systemet missgynnar den som inte själv kan köra bort sina sorterade sopor.

Därför har en gymnasieelev skrivit ett medborgarförslag om att kommunen borde hämta de sorterade soporna vid fastigheterna. Han har själv gjort en undersökning som visar att 8 av 10 ulricehamnare kör sina sorterade sopor i bil till återvinningen.

Genom att införa ett system med två sopkärl med fyra fack vardera, skulle papper, metall, plast, glas och kompost kunna sorteras och hämtas vid bostäderna. Det skulle öka återvinningen och kanske också minska den privata bilkörningen med avfall som kan återvinnas.

Det här stämmer bra överrens med den avfallsplan som kommunen har. Nästa år ska kommunen därför göra en enkätundersökning om hur ulricehamnarna vill ha det.

Ulricehamns kommun har som mål att minska mängden avfall som går till förbränning med 10 procent till 2010 och 20 procent till år 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".