Foto: Scanpix
Ekonomi

Allt fler svenskar i skuldfällan

Nu slår den ekonomiska nedgången hårt mot privatekonomin. Antalet obetalda räkningar strömmar in till Kronofogdemyndigheten, berättar som jobbar på kronofogden.

Efter att allt fler svenskar hamnar i skuldfällan så kräver i dag rikskronofogden Eva Liedström Adler åtgärder från regeringen för att hindra att allt fler får problem att betala sina skulder.

På dagens nyheters debattsida kräver hon tillsammans med en rad chefer på andra myndigheter att regeringen måste ta fram en ny strategi för att hanterna överskuldsättning och följderna till det.

Vi blir allt mer skuldsatta i länet visar statistik från Kronofogden. Och det är just räkningar på varor som man köpt på kredit som många har svårt att betala tillbaka. Ofta visar det sig att det i slutändan blir mycket dyrare än man tänkt sig.

I västra Sverige som omfattar Jönköpings län, Västra Götaland och Hallands län ökar skulderna mest i Sverige. Kronofogden fick in över 35 000 fler betalningsförelägganden 2008 som året innan.

På Kronofogden är man försiktig med att dra paralleller mellan den ekonomiska nedgången generellt i samhället och de många skulderna. Men man säger att en förklaring kan vara arbetslöshet. Bara i Jönköpings län har runt 4000 varslats senaste året.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".