Foto: Bertil Ericson, Scanpix
Borås

Äldre behöver hjälp med medicin

Många äldre behöver hjälp med sin medicinering.
Det säger Ingela Thorell som arbetar som äldresjuksköterska på Heimdals Vårdcentral i Borås inom ett regionalt äldresjuksköterskeprojekt sen 2007.

Som äldresjuksköterska träffar hon äldre personer i sina egna hem och går då bland annat igenom deras medicinering och hittat oftast brister som kan få allvarliga konsekvenser.

– Det är i över hälften av fallen där jag har varit hemma där man har sett att man har missförstått eller inte tagit till sig informationen, säger Ingela Thorell som arbetar som äldresjuksköterska

Och att öka säkerheten när det gäller läkemedel för äldre är en viktigt uppgift för de så kallade äldresjuksköterskorna säger Ingela Thorell.

Projektet har pågått sen 2007 och finns på tio vårdcentraler i regionen. Sköterskorna fungerar som en länk till vårdcentralen och gör hembesök hos äldre personer som behöver olika typer av stöd.

Idag besöker Ingela Thorell Sven Petterson i Borås som skadade ryggen för ett tag sedan och som tyckte att just medicineringen var krånglig.

– Man behöver inte tänka att göra fel utan när hon kommer och lägger så tar jag vad som ska tas på onsdagen och torsdagen så att det är mycket hjälp, det hade nog inte gått annars, säger Sven Petterson.

Projektet med äldresjuksköterskor täcks upp av statliga stimulanspengar och håller på även under 2009.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".