Många unga sitter fel

Många unga som arbetar med datorer tenderar att sitta i fel ställning vid sina skrivbord.
Och med ett långt arbetsliv framför sig är det förenat med risker menar Markus Laaloo, sjukgymnast och ergonom vid företagshälsovården på Previa Borås

– Man tänker inte ens på det här ergonomiska utan man utför sitt arbete, på kort sikt gör det inte så mycket men på lång sikt kan man lägga en grund tyvärr då för att senare i livet få belastningsbesvär, säger Markus Laaloo, sjukgymnast och ergonom vid företagshälsovården på Previa Borås.

Stolen i rätt lutning, dataskärmen i ögonhöjd och musen på rätt avstånd till tangetbordet - det är detaljer som kan va skillnaden mellan att ha rygg och nackbesvär för den som jobbar mycket framför datorn. Pontus Caresten tillbringar sina arbetsdagar just framför datorn på reklambyrån Mecka i Borås och har försöker tänka på hur han sitter under arbetsdagarna.

– Jag tänkte på det i början när jag började jobba här att jag skulle försöka sitta bra men sen har det gått utför ganska stadigt. I början körde jag med höj och sänkbart bord så jag körde det upp och ner efter lunch alltid men nu sitter jag hela dagarna, säger Pontus Caresten.

I slutet av arbetsdagen är det inte helt ovanligt att kroppen sjunkit ihop och ryggen blivit krökt, en slags utveckling som kontorsmänniskan går emot menar Markus Lallo.

– Väldigt vanligt är det att man sitter ihopsäckat, man har kanske för lågt bord för låg skärm.
Jag tror att yngre är mer benägna att ha en sån säckhållning man har det inte med sig från skolan att sitta på ett bra sätt, säger Markus Lallo sjukgymnast och ergonom vid företagshälsovården på Previa Borås.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".