Foto: Mattias Pettersson, Scanpix
Sjuhärad

Präster riskerar att få sparken

Tre präster i Sjuhärad riskerar att bli fråntagna sin rätt att vara präster i Svenska kyrkan. Anledningen är att det kan finnas en intressekonflikt, eftersom de också är engagerade i den kvinnoprästfientliga Missionsprovinsen.

– Missionsprovinsen viger ju egna biskopar och då är ju frågan vilken biskop dessa präster är lojal mot, missionsprovinsens eller Svenska kyrkans, säger Svenska kyrkans presssekreterare Lasse Bengtsson.

För några år sedan bildade ett antal präster i Svenska kyrkan den så kallade Missionsprovinsen. Bakgrunden var att prästerna var motståndare till kvinnliga präster och reagerade på att Svenska kyrkan inte längre tillåter präster som är kvinnoprästmotståndare.

Men frågan är om man kan fortsätta att vara präst i Svenska kyrkan och engagerad på höga positioner i Missionsprovinsen, som är fallet när det gäller tre präster från Sjuhärad.

På torsdag ska Svenska kyrkans tillsynsinstans domkapitlet avgöra det.

Två av de aktuella prästerna är Ragnar Block från Berghem och Ingemar Fridefors från Månstad men de tycker att det hör till föreningsfriheten att vara med i Missionsprovinsen.

– Det här är ju en het potatis. Om de inte fäller oss så får de ju på nöten och fäller de oss så blir det ju inte så bra heller, säger Ingemar Fridefors.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".